Systolessa julkaistiin aikoinaan Diastole-nimistä palstaa, jossa alamme ihmiset kertoivat erikoisista ajanvietetottumuksistaan. Palomies Saku Paavola kertoi saappaanheitosta. Samanniminen saappaanheittäjä seikkailee myös Ruukki-kirjassa.

Saku Paavola on saappaanheiton kaksinkertainen maailmanmestari ja hallimaailmanennätyksen haltija. Hänen kenkäkaapissaan on vain yksi pari saappaita, muut on heitetty puhki. Kirjahyllyssään hänellä on Ruukki-kirja, jossa seikkailee kovin tutun oloinen henkilö, vähintäänkin kokonimikaima.
Minkä numeroinen saapas sopii jalkaasi? Entä käteen?
”Kengännumeroni on 43, käteen sopii saman kokoinen saapas. Kädessä tosin pidän saapasta vain silloin, kun aion heittää sitä. Harrastan saappaanheittoa ja kilpailen siinä. Miehet heittävät 43-numeroista saapasta.”
Siili osaa kuulemma lentää, pitääkö paikkansa?
”Virallinen kilpailusaapas on Siili-merkkinen ja italialaisvalmisteinen. Minun kädestäni se on lentänyt 65,25 metriä. Joku on joskus heittänyt sitä yli 68 metriä.”
Olet heittänyt sisätiloissa saapasta pitemmälle kuin kukaan muu. Kun sovitat kenkäkaupassa jalkinetta, kuinka pitkältä epäsopiva jalkine pitää hakea?
”Ei ole tapana heitellä muita esineitä kuin saappaita ja niitäkin vain heittopaikoilla. Sisätiloissa, Pirkkahallissa heitin voimassa olevan hallimaailmanennätyksen 59,03. Kisoissa kaveri ehdotti, että varmistelisin ensimmäisillä heitoilla, jotta pääsisin varmasti viimeisille kierroksille. Kieltäydyin varmistelusta ja sanoin heittäväni ekalla heitolla muille luun kurkkuun. Sillä heitolla syntyi ME.”
Keihäänheittäjä Seppo Räty ei pitänyt Saksasta kilpailumaana, mitä mieltä itse olet ?
”Kerran olen heittänyt Saksassa ja tulin sieltä maailmanmestarina takaisin. Berliinin kisojen palkintojenjakotilaisuus järjestettiin illanistujaisissa, uskon, että siellä Rätykin olisi viihtynyt.”
Miten Blues ja saappaanheitto sopivat yhteen?
”Samoilla silmillä on tullut nähtyä molemmat. Tänä vuonna (2013) ambulanssityövuoro osui Järvenpään Puistobluesin perjantaipäiväksi, lauantaiaamuna lähdin kiireisen työrupeaman jälkeen samoilla silmillä SM-kisoihin. Voitin kisat, joten kyllä ne jollain lailla sopivat yhteen.”
Väitetään, että tyhmyys tiivistyy vasemman jalan saappaaseen, mitä mieltä olet?
”Osaa se ainakin lentää, siinä suhteessa saapas on ihmistä kyvykkäämpi. Yleensä heitän nimenomaan vasemman jalan saapasta. Tosin Berliinin maailmanmestaruus tuli oikean jalan saappaalla.”
Jos joku kärsii epämukavista saappaista, niin miten neuvoisit hankkiutumaan niistä eroon?
”Pistä peukalo varren sisään, etu- ja keskisormi varren ulkopuolelle. Ota pieni vauhti. Itse juoksen vähän matkaa ja otan lopuksi kaksi kiekonheittomaista pyörähdystä. Heitä saapas käsi suorana ja suuntaa veto olan yli matalalle. Kun saapas lähtee oikein, niin se liitää ja pyörii kuin frisbee. Saapas heitetään kärki edellä. Muista mitata tulos.”
Saapasta heitettiin ilmeisesti aluksi suomalaisilla mökeillä, mihin asti jäljet nykyään vievät?
”Kansainvälisen liiton uusin tulokas on Uusi-Seelanti. Aktiivisimmat maat ovat Suomi, Viro, Saksa ja Italia.”
Kannattaako saapasta harjoitella ensin mökillä ja tulla sitten hyvän tuloksen kanssa kisoihin?
”Ei. Kannattaa mieluummin aloittaa kisoista. Silloin pääsee heti opastukseen, eikä opi heittämään väärin. Itse aloitin näin noin kuusi vuotta sitten (haastattelu on tehty 2013). Sen jälkeen olen voittanut kaksi maailmanmestaruutta.”
Teksti Marko Partanen
Kuvat Saku Paavolan kuva-arkisto
Juttu on julkaistu Systolessa 4/2013.