Ensihoitaja Tapio Sovijärvi mietti työkaverinsa Mitja Ervastin kanssa, miten he voisivat viestittää ihmisille, että koronarokote on hyvä juttu. ”Vitsinä nousi ilmoille vaatteisiin tai reppuun kiinnitettävä ”Rokotettu koronavirusta vastaan” -merkki.” Vitsi eskaloitui ja nyt merkkejä on tehty satoja.

”Keskustelimme Mitjan kanssa työvuorossa ”Rokotettu koronavirusta vastaan” -merkistä. Idea lähti ihan vitsistä, vaikka uumoilimmekin merkeille olevan tilausta”, Tapio Sovijärvi sanoo.

Koska esimerkin voima on monesti havaittu tehokkaaksi, keskustelu johti nopeasti ajatukseen vastaavasta merkistä tai tarrasta, jota Hus jakaa influenssarokotuksen yhteydessä.

Sovijärvi uskoo, että Husin tarrojen tarkoituksena on viestittää potilaille ja sidosryhmille, että heitä hoitavat henkilöt pitävät potilaiden turvallisuudesta huolta myös suojaamalla itseään tarttuvilta taudeilta myös rokotusten keinoin. Sama ajatus saattaisi sopia koronarokotuksenkin yhteyteen.  ”Ehkä tuollainen merkki on myös omalla tavallaan muisto myöhemmille ajoille tästä poikkeuksellisista pandemia-ajasta.

 

Jo 300 brodeerattua merkkiä

Sovijärvi arvelee, että ensihoitomaailmaan sopivat paremmin brodeeratut velcropohjaiset merkit, joten merkeistä teetettiin sellaisia. Merkki on yksinkertainen ja se suunniteltiin nopeasti. Niitä on nyt valmistettu 300 kappaletta, mutta pian merkkejä täytynee tilata jo toisen kerran lisää. ”Yksi sairaanhoitopiiri tilasi merkit koko ensihoidon henkilökunnalleen. Mikä on siis aivan loistava juttu!”

 

Omakustannehintaan

”Alusta alkaen oli selvää, että koronan varjolla ei tehdä minkäänlaista bisnestä. Jos se nyt tällaisten merkkien kohdalla muutenkaan olisi mahdollista”, Sovijärvi sanoo.

Merkit jaetaan eteenpäin omakustannehintaan. Kaksi merkkiä maksaa kolme euroa, jonka lisäksi tulee maksettavaksi postimerkin hinta. Postittamiseen tarvittavat kirjekuoret Sovijärvi maksaa omasta pussista.

Merkin voi tilata Paramedic.fi-Instagram-tilin kautta yksityisviestillä tai paramedic.fi-nettisivujen yhteydenottolomakkeella.

 

Merkki on huomattu

Monet ensihoitajat ovatkin kyselleet, että: ”mistä noita merkkejä voi tilata?” Toki löytyy myös vastakkaisia mielipiteitä, niin kuin kuuluukin.

”Kymsote hankki merkit kaikille ensihoitajilleen, mutta on ymmärrettävää, että kaikki työnantajat eivät sulata ylimääräisiä merkkejä työvaatteissa. Jokainen kantaakin itse vastuun merkin kiinnittämisestä työvaatteisiinsa.”

Sovijärvi on kuullut myös potilaiden kommentteja merkistä. ”He ovat olleet huolissaan hoitohenkilökunnan turvallisuudesta ja tartuntariskistä ja vaikuttaneet selvästi ilahtuneelta kuullessaan, että ensihoitajat ovat jo ainakin ensimmäisen rokotteen saaneet.”

 

TEKSTI JA KUVA MARKO PARTANEN

 

Tilaa merkki tästä!