Ensimmäinen Pro Janne Lindström -palkinto on myönnetty Keski-Suomen pelastuslaitoksen Lapset pelastaa henkiä -projektille. Palkinto myönnetään ansiokkaasta kehitystyöstä ensihoidossa. Palkinnon saajan valitsevat Vuoden ensihoitajat.

Vuoden ensihoitajat ovat valinneet ensimmäisen Pro Janne Lindström -palkinnon saajaksi Keski-Suomen pelastuslaitoksen Lapset pelastaa henkiä projektin. Siinä pelastuslaitoksen henkilöstö kouluttaa neljäsluokkalaisia alakoulun oppilaita ensiapu- ja turvallisuusasioissa. Oppilaat pääsevät harjoittelemaan hätäpuhelun soittamista, tajuttoman potilaan kylkiasentoon kääntämistä ja elvytystä. Lopulta he vievät kotiin MiniAnnen ja opettavat saamansa opit koko perheelle. Kotiläksyyn kuuluu myös tehdä kotona turvallisuustarkastus.

Vuoden ensihoitajat tekivät vaikean valinnan kymmenistä hyvistä esityksistä. ”Malli, jossa lapset opettavat saamiaan oppeja vanhemmilleen on äärettömän kiinnostava. Koulutuksessa pureudutaan juurikin siihen, millä on merkitystä – lasten kouluttamiseen. Keski-Suomen Pelastuslaitoksen projekti on niin mielenkiintoisen kuuloinen, että soisimme sen jalkautuvan laajemmallekin alueelle”, sanoo Sanna Kauppinen. Vuoden ensihoitajat antoivat palkinnon Suomen Ensihoitoalan liiton opintopäivillä Mikkelissä.

 

Tyytyväisten osapuolien projekti

Leevi Vanhala oli yksi keskisuomalaisista nelosluokkalaisista, jotka ovat saaneet Lapset pelastaa henkiä -koulutusta. ”Kuuntelin potilaan suun kautta, että hengittääkö hän. Sitten aloin pumppaamaan rinnan kohdalta. Pumppasin aika kovaa mutta en täysillä”, Keljonkankaan alakoulun neljäsluokkalainen Leevi kertoo.

Hänen äitinsä, Tii Kiljunen, pitää hyvänä, että lapsille opetetaan tällaisia taitoja. ”Jos jotakin joskus tapahtuu, niin se ei sitten tule järkytyksenä, vaan osattaisiin toimia.” Leevi, kuten muutkin nelosluokkalaiset, palasi koulusta kotiin läksyjen kera. Kotiin piti tehdä turvallisuustarkastus, jossa selvitettiin muun muassa palovaroittimien toiminta ja poistumistiet. ”Kotona, jos en pääse poistumaan normaalia reittiä, menen ikkunasta tikkaille ja sitten kokoontumispaikka on leikkimökki”, Leevi kertoo.

Palkinnon kävi pokkaamassa Keski-Suomen pelastulaitoksen vs. ensihoitopäällikkö Ville Salokangas. Hän kertoo, että kouluihin on jätetty Mini-Anneja. Lapset voivat viedä niitä koteihinsa ja opettaa perheensä toimimaan samalla tavalla, kun ovat itse oppineet. ”Yllättävän moni vanhempi on antanut palautetta, jossa he ovat kiitelleet lastensa kanssa viettämästä yhteisestä ajasta, jossa lapsi on samalla päässyt opettamaan.”

Salokankaan mukaan projekti valmisteltiin heti jatkuvaksi käytännöksi. ”Tämä on niitä harvoja projekteja, jossa on vain tyytyväisiä osapuolia”, Salokangas sanoo.

 

Palkinto kehittämisestä

Pro Janne Lindström -palkinto myönnetään ensihoidon kehitystyöstä. Se voi olla itsensä kehittämistä tai työssä oppimista, jossa näkyy potilaslähtöisyys. Palkinnon voi saada myös työyhteisö, projekti tai näihin verrattava taho.

Palkinto on nimetty 28.12.2018 työvuorossa menehtyneen HEMS-ensihoitajan Janne ”Limppu” Lindströmin mukaan. Lindström ehti tehdä ensihoitoon todella paljon. Monessa mukana olleella miehellä oli myös laaja verkosto. Hänen ennakkoluulottomuuttaa kuvaa se, että helsinkiläisestä miehestä tuli lopulta Lapin ensihoidon kehittäjä. Muita kannustava Lindström laittoi itsensä aina täysillä peliin mukaan.

Pro Janne Lindström -palkinnon saajaa voi ehdottaa www.sehl.fi -verkkosivuilla.

 

TEKSTI MARKO PARTANEN
KUVA ERIK LYDÉN