Systole arvioi neljää erilaista holsteria käytännön työssä. Yksikään holsteri ei osoittautunut täydelliseksi, mutta jokainen testaaja löysi joukosta suosikkinsa.

Kysyimme Systolen Instagram-tilin seuraajilta, käyttävätkö he holsteria ja jos käyttävät, mitä he siinä kantavat. 52 prosenttia vastaajista ilmoitti, etteivät käytä holsteria laisinkaan, mikä tuntuu kollegoita vilkuilleissa pieneltä yllätykseltä. Instagramin kyselyssä ja joskus työyhteisössäkin nousee esille, että into kannella tavaroita vähenee sitten, kun saadaan lisää työkokemusta. Testiryhmässä vastaavaa kokemusta ei ilmaantunut, heidän työkokemuksensa asettuu kahden ja yli 20 vuoden väliin.

Mukana kuljetettavat tavarat eivät sisältäneet suuria yllätyksiä, sillä suurin osa kyselyyn vastaajista kantoi holsterissaan Virve-radiota. Virveäkin suositumpi täyte holsteriin on vaatesakset, näiden lisäksi moniin holstereihin laitetaan kynä, kynälamppu, valaisin, bänksit tai vastaavat ja varahanskat.

 

Näin testattiin

Yhtä holsterimallia testasi neljä henkilöä. Jokainen testaaja koekäytti holsteria kuukauden ajan, jonka jälkeen heiltä kerättiin kokemuksia kyselykaavakkeen avulla. Testauksen avulla esitellään erilaisia holsteri vaihtoehtoja, pisteytystä tai paremmuusjärjestykseen asettamista ei nähty tarpeelliseksi, sillä kyse on kuitenkin lopulta aina yksittäisten käyttäjien erilaisista mieltymyksistä. Pyydettäessä holstereita testattavaksi, pyrimme kuitenkin saamaan testiin samaan kokoluokkaan kuuluvia tuotteita. Virven lisäksi siihen tuli mahtua muutama muu varuste.

Kaikki testaajat kantoivat holsterissa Virveä, joten testaajia valittiin sillä perusteella, että jokaisesta holsterista saataisiin kommentteja myös erilaisten radioiden käyttäjiltä. Testaajasta riippuen radiomallit olivat Airbus THR880i tai TH9. Suurin osa mahdutti Virven lisäksi holsteriin vaatesakset ja valaisimen, osa lisäksi kumihanskat, kynälampun ja kynän. Yksi testaaja halusi holsteriinsa myös monitoimityökalun. Joidenkin testaajien työnantaja velvoittaa kantamaan mukana henkilökohtaista kiristyssidettä. Se saatiin mahtumaan mielekkäästi yhteen holsteriin.

 

Erilaisia tavaroita samassa paikassa

 Vaikka mukana kannettavia tavaroita on suhteellisen vähän, niissä oli testaajasta riippuen melkoisesti hajontaa. Toisin oli holsterin sijoittamisessa vyölle, sillä kaikki kantoivat niitä oikean lonkan alueella. Yhteistä oli myös holsterin käytön syy: tavaroiden saaminen pois taskuista ja kätevästi saataville. Yksi testaaja käytti varustevyötä, jolloin holsteri jäi asemalla ollessa vyön kanssa autoon, muut sijoittivat holsterin suoraan vyöhönsä, jolloin holsteri kulki pääasiassa aina mukana. Mihinkään holsteriin ei tullut testin aikana aikana näkyvää likaa, mutta testaajat puhdistivat kaikkia holstereita puhdistusliinalla pyyhkimällä, jolla ei ollut vaikutusta minkään holsterin ulkonäköön tai ominaisuuteen.

 

Testin holsterit

Holstereita pyydettiin testattavaksi kahdelta kotimaiselta valmistajalta ja kahdelta maahantuojalta, jotka kaikki lähtivät mukaan. Kotimaista tuotantoa edustivat pitkään alalla toiminut SataRescue Oy sekä ensihoitotuotteiden osalta tuore valmistaja Kassimatti Oy. Satarescue Oy toimitti testiin melko yleisesti käytössä näkyvän holsterinsa. Kassimatti Oy tarjosi testattavaksi heidän uunituoreen mallin, joka tuli myyntiin testin aikana.

Testattavaksi saatiin myös kaksi tuontiholsteria, kun Ferno Norden Oy ja Sharkmed Oy lähtivät mukaan maahantuomillaan malleilla. Ferno Norden Oy toimitti kokeiltavaksi valikoimassaan olevan yhdysvaltalaisen Raine Inc:n valmistaman ”Combi holsterin” ja Sharkmed Oy tarjosi testiin edustamansa saksalaisen PAX:n Pro sarjan ”Radio holster L:n” sekä siihen liitettävän, erikseen myytävän PAX Lock systempikalukitusjärjestelmän.

 

 

 

SataRescuen Virveholsteri

SataRescuen Virveholsteri on ollut markkinoilla pitkään. Sen valttina on hinta, sillä se on vertailun holstereista halvin. Tuote vaihtaa omistajaa 22 eurolla, kun sen hankkii valmistajalta.

Virveholsteri tuntuu käteen löysältä. Sen pehmeä kangas ja rakenne, jossa ei ole vahventavia osia, erottaa holsterin muista testattavista tuotteista. Rakenne pitää kokonaisuuden litteänä, jolloin holsteri ei itsessään nouse juurikaan esiin lantiolta. Holsterin vyölenkit kulkevat holsterin takapinnan yläreunassa, mikä osaltaan saattaa vaikuttaa siihen, että osa testaajista koki holsterin jäävän vyöllä liian ylös.

Holsterissa on kolme taskua, joista ulommaisina ovat radiotasku ja tarrakiinnitteisellä läpällä suljettava noin 10 cm:ä syvä tasku. Virven pysyminen holsterissa voidaan varmistaa antennin ympärille tulevalla tarrakiinnitteisellä kuminauhalla. Arvioiden perusteella tälle ei ollut tarvetta, koska radio pysyi syvässä taskussa pääasiassa ilman kuminauhaakin.

Tarrataskuun mahtuu ongelmitta monitoimityökalu tai kokoontaitettavat monitoimivaatesakset. Perinteisiä vaatesaksia varten tarrataskun takana kulkee terille tarkoitettu kanava, sen lisäksi saksien paikoillaan pysyminen varmistetaan yli kulkevalla remmillä. Saksien kahva nousee useamman sentin holsterin yläpuolelle, mikä saattaa aiheuttaa häiritsevää osumista kantajansa kylkeen. Kaikkein sisimpänä on koko holsterin levyinen litteä tasku, johon saa laitettua kyniä tai vaikkapa laminoituja ohjeita. Näiden lisäksi holsterin sivulla on kumilenkki, johon saa pujotettua kynälampun.

THR880i -radio uppoaa holsterin Virve-taskuun niin syvälle, että hälytyksen kuittaaminen koettiin hankalaksi. Kehuja SataRescuen ratkaisu sai puolestaan siitä, että Virven paikoillaan pysyminen varmistetaan holsterissa antennin ympärille tulevalla kuminauhalla, joka ei peitä hätäkutsunappia.

SataRescuen holsteri ei vedä sisäänsä niin paljon tavaraa, kuin jotkut testissä olleet muut holsterit, mikä myös miellytti osaa testaajista. Holsteri nimittäin keräsi kehuja litteästä ja pehmeästä rakenteestaan, joka ei häirinnyt vyöllä täytenäkään. ”Hyvä perusholsteri”, testaaja sanoo.

Virveholsterin toimitti testiin tuotteen valmistaja SataRescue Oy.

 

 

PAX PRO series- Radio holster L

Sharkmed Oy:n myymä PAX PRO series- Radio holster L -holsteri on hieman alle 55€:n hinnallaan joukon arvokkain. Hintaan ei sisälly arvioinnissa mukana ollut hieman alle 22€:n hintainen PAX Lock system -pikalukko, jolla holsterin saa nappia painamalla irti vyöstä.

Holsterin ulkonäkö on huoliteltu ja työnlaatu vaikuttaa muiden PAXin tuotteiden tapaan laadukkaalta. Nimensä mukaisesti holsteri on kokoa large ja se tuntuu käteen jämäkältä ja paksulta. Vaikutelma korostuu, kun kankaaseen ommellut vahvat pokkaukset työntävät holsterin esiin tyhjänäkin.

Holsterissa on neljä taskua sekä vielä kolme pienempääkin koloa. Virvetasku on kookas, jossa radion paikoillaan pysyminen on varmistettava klipsillä kiinnitettävällä kuminauhalla, joka peittää hätäkutsunapin.

Virvetaskun vieressä on tarrakiinnitteisellä läpällä suljettava kaksiosainen tasku, joista ulommaisessa voi säilyttää vaikkapa kohtuullisen kokoista älypuhelinta. Läpän alla olevista taskuista sisempi on jaettu epäsymmetrisillä seinämillä kolmeen osaan, minkä arvioitiin hieman haittaavan taskun käytettävyyttä.

Läpässä itsessään on pieni ja näppärä tarralla suljettava tasku, johon mahtuu pari kumihanskoja tai esimerkiksi nenään asetettavia hajusuoja helposti saataville. Läpällä suljettavien taskujen ulkosivulla on kynälampputasku, joka toteutettu osaksi kuminauhalla. Taskujen ja holsterin takaseinän väliin on jätetty ohuet aukot, joihin saa asetettua bänksit, tai vastaavat työkalut ilman pelkoa, että ne pääsisivät putoamaan.

PAXin holsterin koon arviointi on melkoista nuoralla kävelyä, sillä osa testaajista kokee holsterin vahvuudeksi sen tilavuuden, kun taas osa arvioi sen hieman liiankin isoksi. Testaajat eivät onnistuneet hyödyntämään kaikkea tilaa, minkä iso koko tarjosi. Vaikka holsteri vaikutti ensinäkemältä kookkaalta, se oli silti käytössä mukava ja toimiva.

PAXin holsterin erikoisuus on erikseen myytävä PAX Lock system -pikalukitusosa. Sen avulla holsteri irtoaa vyöltä helposti ja nopeasti vaikkapa jos se häiritsee kantotuolia kantaessa. Lisäosan avulla holsteri kääntyy sopivaan asentoon esimerkiksi autossa istuessa. Lisäosa keräsi kehut kaikilta jatkuvasti holsteria vyöllä kantavilta testaajilta. ”Kyllä minä voisin tällaisen hankkia”, testaaja sanoo.

PAX PRO series- Radio holster L:n ja PAX Lock systemin toimitti testiin Sharkmed Oy, joka myy ja maahantuo tuotteita.

 

 

Ferno Combi holster

Ferno Norden Oy myy amerikkalaisen Raine inc:n valmistamaa holsteria 45€:n hintaan. Kokomusta holsteri on testin ainoa, jossa ei ole mitään heijastavaa pintaa.

Holsteria kuvataan testaajien arvioinneissa kapeaksi ja paksuksi, mikä kuvaa holsteria melko osuvasti. Holsterin vyölenkki kulkee selkeästi taskuosan yläpuolella, mikä tekee holsterin siirtelyn helpoksi, jos se tuntuu jäävän huonoon asentoon, vaikkapa turvavyön alle.

Fernon holsterissa on kaksi taskua, joista ulommainen sulkeutuu tarrakiinnitteisellä läpällä. Tämä tasku soveltuu hyvin esimerkiksi älypuhelimen säilyttämiseen. Virvelle tarkoitetun sisemmän taskun yli kulkee tarrakiinnitteinen naru, joka varmistaa radion paikalla pysymisen. Narun voi kuitenkin huoletta poistaa, sillä radio pysyy paikallaan ilman naruakin.

Virvetaskun sivussa on kynälampulle sopiva rako, minkä lisäksi holsterin molemmilla reunoilla on leveästä kuminauhasta tehdyt paikat kynille, bänkseille, tai vaikka AA-paristoilla toimivalle valaisimellekin.

Käytössä holsteri osoittautui pelkistetystä olemuksestaan huolimatta, tai sen ansiosta, toimivaksi työkaluksi, johon ei ole yritetty rakentaa mitään erikoista. Virve uppoaa mallista riippumatta ongelmitta taskuunsa, ja hätäkutsu jää vapaasti käytettäväksi. Tarrataskuun ei voi laittaa mitään kovin pientä, sillä sen alareunoista avonainen rakenne mahdollistaa tavaroiden karkaamisen ja syvästä taskusta niiden kaivaminen on muutenkin hankalaa.

Fernon holsterin materiaali on karkeampaa kuin muissa holstreissa, minkä voisi ajatella haittaavan puhtaanapitoa. Toisaalta holsterissa ei ole mitään sellaista, minkä voisi ajatella estävän sen heittämistä pyykkikoneeseen.

Holsterin sivuilla olevat erikokoiset kuminauhat toimivat hyvin uutena, mutta niiden kestävyys pitkäaikaisessa käytössä mietityttää. ”Tämä holsteri vaikutti olevan minuun käyttööni juuri sopiva, mitään huonoa sanottavaa ei oikeastaan ilmaantunut”, testaaja sanoo.

Ferno Combi holsterin  toimitti testiin Ferno Norden Oy, joka myy ja maahantuo tuotteita.

 

 

 

Kassimatin Virveholsteri

Kassimatti Oy:n toimitti testiin upouuden Virveholsterinsa, joka tuli markkinoille testin aikana. Jälleenmyyjiltä, esimerkiksi EMS Consulting Oy:lta, holsterin saa hankittua hieman alle 30€:n hintaan.

Kassimatin Virveholsteri vaikuttaa käteen kompaktilta paketilta. Kangas on siistiä ja taskut on sisäpuolelta verhoillut. Holsterissa on kaksi jämäkkää vierekkäistä vyölenkkiä, ratkaisu vaikeuttaa sen siirtämistä vyöllä toiseen asentoon, esimerkiksi autossa istuessa. Vyölenkit on sijoitettu tarviketaskujen yläpuolelle, osa testaajista mainitsee ratkaisun laskevan holsteria mukavammalle korkeudelle.

Kassimatin holsterissa on kaksi isompaa rinnakkain sijoitettua taskua, joiden molempien yli kulkee heijastimilla varustettu tarrakiinnitteinen kuminauha. Etummainen, Virvelle tarkoitettu, tasku on toisesta reunastaan joustavaa materiaalia, minkä ansiosta valitun puheryhmän voi tarkistaa helposti poistamatta Virveä holsterista.

Holsterin toisessa taskussa on kuminauhasta ommellut pidikkeet kynille, mutta toteutus on sellainen, että ne eivät häiritse taskun käyttämistä vaikkapa älypuhelimen tai kiristyssiteen säilyttämiseen. Valmistajan mukaan taskussa olevat kynälenkit voi leikata pois, jos niille ei ole käyttöä. Tarviketaskun ja vyölenkin väliin on ommeltu tasku, johon saa upotettua vaatesakset kahvoja lukuun ottamatta ja holsterin sivulla on kynälampun mentävä kolo.

Kuminauhojen tarrat saisivat olla niin päin, että tarraava pinta olisi kuminauhassa ja pehmeä nukka holsterin kyljessä. Pidettäessä kuminauhaa auki, tarra tarttui toisinaan työvaatteisiin.

Virve pysyy taskussa ilman kuminauhaakin, jolloin sen käyttö on helpompaa ja hätäkutsunappi jää näkyville. Käytössä Kassimatin holsteri osoittautui toimivaksi, varsinkin Virvetaskun rakenne keräsi kehuja. Toinen tasku taas oli sen kokoinen, että holsteriin mahtui myös CAT-kiristysside.

Holsteri pääsi myös pesukoneeseen altistuessaan luteille. 60°C:n pesun jälkeen se kierähti vahingossa kuivausrummussakin. Reissultaan se selvisi muuttumattomana. Kassimatti osoitti holsterillaan, että nopeallakin tuotekehityksellä voidaan aikaansaada tuote, joka toimii siinä, missä vuosia markkinoilla olleet mallitkin. ”Pelkistetyn näköisestä holsterista kuoriutuu käytössä kaikin puolin toimiva ja jämäkkä paketti”, testaaja sanoo.

Kassimatti Oy toimitti testiin valmistamansa Virveholsterin. 

 

Muistutus radiolaitteista!

Virven kuuluvuuden kannalta olisi parasta, että sitä säilytettäisiin olkapäällä sellaisella korkeudella, että antenni nousee olkapään yläpuolelle. Silti suurin osa Instagram-kyselyyn vastanneista ja kaikki testiryhmän jäsenet kantavat radiota lantiolla, jolloin kantajan vartalo blokkaa antennia heikentäen radion kuuluvuutta ja kasvattaen akun kulutusta. Myös Virven lisälaitteeseen liittyvän johdon osuminen antenniin ja johdon kietoutuminen antennin ympärille heikentävät radion kuuluvuutta.

 

TEKSTI JA KUVAT JANNE KÄHKÖNEN