• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Vuoden ensihoitajien sattumuksia

Vuoden ensihoitajaksi valitut kertovat mieleenpainuneista sattumuksistaan huomionosoituksiinsa liittyen. Jotta sattumuksia saataisiin lisää, on valittava uusia Vuoden ensihoitajia. Kuka tahansa voi ehdottaa

 

Matti Purhonen valittiin Vuoden ensihoitajaksi vuonna 2012. Yksi valinnan perusteluista oli ensihoitajan työn avaaminen suurelle yleisölle. Purhosen kasvot tulivatkin koko kansalle tutuksi, kun Pelastajat -tv-sarjan kuvaajat nousivat ensi kertaa ambulanssin kyytiin.
"Täysin tuntemattomat ihmiset tulivat juttelemaan kaupassa ja julkisilla paikoilla siitä, kun olin mukana ohjelmassa. Se oli hauskaa, sillä tykkään jutella ihmisten kanssa."
Jotkut vanhemmat rouvat luulivat Purhosta tv-tohtori Kiminkiseksi ja kehuivat hyväksi lääkäriksi. Kerran kaupassa kassaneiti kysyi Purhoselta, että "missäs ohjelmassa sä esiinnyitkään."
Purhonen iski neidille silmää ja sanoi: "Ai säkin katsot aikuisviihdettä.”

”Vuoden ensihoitaja -valinta toi juhlavuoden aikana mukanaan monta mukavaa ja hauskaa hetkeä. Erityisesti mukavia ja hauskoja hetkiä toi presidentin itsenäisyyspäivän juhliin osallistuminen. Taksimatkalla juhlista hotelliin kuski kiinnostui suunnattomasti boolin mausta: `no kerro nyt ihmeessä, miltä se booli maistui, menikö lettiin´ tai Kouvolan Prisman kassalla, kun ”julkkis” tunnistettiin: `näin teidät telkkarissa linnan juhlissa, oliko siellä kuuma ja ahdasta?´
Kaikkein hauskin muisto kuitenkin oli se, kun pääsin Iltalehden linnan juhlista tekemään `Huonoa makua ja tyylimokia´ -kuvaan”, Juhani Seppälä kertoo. Hänet valittiin Vuoden ensihoitajaksi vuonna 2016.

”Vuoden ensihoitaja nimityksen johdosta koin elämäni pelottavimman mutta samalla myös todella huikean kokemuksen, tandemlaskuvarjohypyn. 
Olin vannottanut miehelleni ettei ikinä osta minulle laskuvarjohyppyä, sanoin ettei se ole mun juttu, enkä pysty siihen. Tästä keskustelusta tietämättä työkaverit olivat päättäneet yllättää mut ikimuistoisella lahjalla huomionosoituksen johdosta. Viikon kuristi kurkkua ja ajomatka Jämille on varmasti hiljaisin matka, mitä olen tehnyt. Hyppymestari oli kuitenkin rautainen ammattilainen ja pelkoni väistyi hyppyhaalarin pukemisen myötä; pystyin nauttimaan kokemuksesta. Ikimuistoinen juttu, joka olisi muuten jäänyt tekemättä”, Sanna Kauppinen kertoo. Hänet valittiin Vuoden ensihoitajaksi vuonna 2015.

”Mieleenpainuvinta varmasti oli palkitseminen Seinäjoella, kun seisoin areenalla todellisten ensihoitokonkarien, Heikin ja Matin, rinnalla kolmantena juuri julkistettuna Vuoden ensihoitajana. Mietin samalla, että näinkö nämä menevät tiukasti ikäjärjestyksessä - onneksi eivät menneet, kun kaimasta, Simo Ekmanista, varsin pätevin perusteluin tehtiin seuraava Vuoden ensihoitaja”, Simo Saikko sanoo.

Heikki Sederholm on yhtä kertaa lukuunottamatta aina ollut ojentamassa Vuoden ensihoitajan huomionosoitusta. Ainoa poissaolo ojentajan tehtävässä johtui siitä, että hänen roolinsa oli vastaanottaa huomionosoitus. Sederholm on vastannut lähes aina myös seremonian kulusta, johon liittyy tumma puku.
Hauskimpana yksityiskohtana mutta työläänä sellaisena oli Juhani Seppälän palkitseminen. Seppälälle ei palkinnosta kerrottu etukäteen mitään, mutta silti hänet oli saatava paikalle tummassa puvussa. Juonessa oli mukana myös Seppälän vaimo, joka monien maanittelujen jälkeen soitti Sederholmille palkitsemista edeltävänä iltana, että: ”ei se laita sitä pukua.” 
Lopulta Seppälä istui yleisössä tumma puku yllään ja tajusi syy-yhteyden vasta juonnon aikana, kun palkitsemiseen oli enää pari minuuttia aikaa. ”Pitäisikö mun nyt tietää jotakin”, hän kysyi vieressä istuvalta henkilöltä.

”Parasta antia vuoden aikana ovat olleet erilaiset tilaisuudet, joissa olen kansalaisten ja ammattilaisten parissa päässyt keskustelemaan ensihoidon kehittymisestä tähän päivään asti ja viemään ajatusta jopa hieman tulevaisuuteen. Monissa sairaanhoitopiireissä kuunnellaan aidosti, mitä ensihoidon asiantuntijoilla on sanottavaa. Akuutin, kiireellisen ensihoidon lisäksi kuulijoita on kiinnostanut päivystyksellisten tai sairaanhoidollisten kotiin vietävien palvelujen kehittäminen akuutin, kiireellisen ensihoidon lisäksi”, Jan-Erik Palviainen sanoo. Hänet valittiin Vuoden ensihoitajaksi 2017.


EHDOTA VUODEN ENSIHOITAJAA 2018


Teksti Marko Partanen

 

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.